Hoe leer je je kind omgaan met emoties?

Maart 2018 – Op woensdag 21 maart organiseren we een lezing over kinderen en emoties. Ruth de Waal geeft alvast wat informatie over de emotionele ontwikkeling bij kinderen.

Twee keer per jaar organiseert de SKBNM, samen met het CJG, een Kind & Koffie Late Night lezing voor alle ouders in Gooise Meren. Dit keer hebben wij kindercoach Susan van Asten uitgenodigd. Zij komt vertellen over hoe je omgaat met de emoties van je kind. Soms kan het gedrag van je kind enorm beïnvloed worden door zijn of haar gevoel; bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers, teleurgesteld… Kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig.

Emoties leren begrijpen

Net als de fysieke ontwikkeling, waarbij een baby eerst leert zich om te draaien, vervolgens zich op te trekken, te kruipen et cetera, maken kinderen ook een emotionele ontwikkeling door. Stap-voor-stap leren kinderen hun emoties te begrijpen, te uiten en te controleren. Daar komen veel verschillende vaardigheden bij kijken. Je moet je impulsen kunnen beheersen, je eigen emoties én die van een ander kunnen herkennen en hier woorden aan kunnen geven.

Hulp nodig

Jonge kinderen hebben hulp nodig om de signalen van verschillende emoties te herkennen. Ze kunnen dit nog niet zelf. Ook kunnen de allerkleinsten nog geen woorden geven aan hun gevoel. Vanaf 3 à 4 jaar kunnen kinderen aangegeven of ze boos of verdrietig zijn. Wanneer zij leren hun emoties te herkennen, is de volgende stap het steeds beter uiten en reguleren van die emoties. Daarbij speelt ook het herkennen van emoties van anderen een grote rol. Vanaf een jaar of 4 kunnen kinderen zich inleven in de ander. Ze begrijpen dan dat een vriendje iets anders kan ervaren en voelen dan zijzelf. Maar pas rond de 9 à 10 jaar neemt het inlevingsvermogen en rekening houden met anderen toe.

Goede voorbeeld

Leren omgaan met emoties is belangrijk, want we hebben emoties nodig om te overleven. Maar wanneer een kind bij iedere tegenslag wordt overspoeld door emoties, zal hij zich vaak niet prettig voelen. Door je kind van kleins af aan te leren hoe hij daarmee kan omgaan, helpt hem dat in de rest van zijn leven. Ga je als ouder goed en evenwichtig met je emoties om, dan geef je het goede voorbeeld. En dat is uiteraard het beste begin!

Wil je praktische tips over hoe om te gaan met de emoties van je kind(eren)? Dan ben je van harte welkom bij Kind & Koffie Late Night op woensdag 21 maart 2018, om 20.00 uur bij ‘t Mouwtje in Bussum. Stuur meteen een mail naar kindkoffie@skbnm.nl om een plek te reserveren!