Nieuwe kwaliteitsregels in de kinderopvang

Januari 2018 – Waar moet je op letten bij het kiezen van een kinderopvanglocatie? Hoe de nieuwe kwaliteitseisen worden ingevuld, is een eerste. En sfeer blijkt ook een belangrijke beslisfactor.

Bussum en Naarden zijn in trek! Ik las het afgelopen weekend weer in een landelijke krant: veel jonge gezinnen uit Amsterdam verruilen de stad voor onze gemeente. Dat betekent dat we veel nieuwe kinderen mogen verwelkomen op onze kinderopvang. Alle ouders die nog een opvangplek voor hun kind moeten kiezen, vertel ik graag meer over kwalitatief goede kinderopvang.

Nieuwe kwaliteitseisen

Tot dit jaar kon de kwaliteit van kinderopvang flink uiteen lopen. Het goede nieuws voor alle ouders en kinderen is dat er vanaf 1 januari 2018 een nieuwe wet is: de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (Wet IKK). Met deze wet wil de overheid een hogere kwaliteit van de kinderopvang bewerkstelligen. Wij vinden dat een goede zaak omdat ouders er op moeten kunnen vertrouwen dat hun kind in goede handen is.

Het is mooi om te zien dat bij de SKBNM het merendeel van de kwaliteitseisen standaard is. Kindontwikkeling staat bij ons van meet af aan voorop. Met onze eigen pedagogische methode Spelen, ontdekken, leren zetten we elke dag ontwikkelingsgerichte  activiteiten in en volgen we de ontwikkeling van een kind.

Extra aandacht voor de kleinsten

Ook het belang van stabiele groepen is altijd uitgangspunt in onze werkwijze.We hebben vaste groepen met een beperkt aantal vaste pedagogisch medewerkers. Kinderen zien altijd een bekend gezicht. Dat is zeker bij de allerkleinsten van groot belang, en daar is in de nieuwe wet dan ook extra aandacht voor. De wet maakt ook bij ons toch enkele aanpassingen nodig. Zo gaan we – wanneer ouders dat goed vinden – informatie over de ontwikkeling van het kind overdragen aan scholen bij de overgang van kinderdagverblijf of peuterspeelzaal naar de basisschool.

Kwaliteit én sfeer

Wanneer je op zoek bent naar kinderopvang is het dus goed er op te letten hoe de kwaliteitseisen worden ingevuld. Daarnaast zijn praktische zaken natuurlijk ook van belang bij het maken van een keuze. Op www.BOinK.info vind je handige checklists met punten om op te letten.
Zelf horen we vaak van ouders dat de sfeer op een kinderopvanglocatie de doorslag geeft. Het beste advies dat ik kan geven is dan ook om op meerdere locaties langs te gaan en te zien en voelen wat bij jullie past. Bij de SKBNM ben je altijd welkom voor een rondleiding, dus kom vooral langs!