Rust bewaren in de drukke feestmaand

December 2017 – In de drukke decembermaand springen we van het ene feest naar het andere. Het begint eigenlijk al in november. Langs de deuren met Sint Maarten, vlak daarna de intocht van Sinterklaas en dan die hele spannende periode tot aan pakjesavond. Dan is het even rustig en vervolgens zijn daar de kerstdagen en Oud en Nieuw. De drukte neemt de laatste jaren alleen maar toe. Veel scholen en verenigingen doen steeds meer aan de feestdagen: niet alleen komt Sint langs, er is vaak ook een kerstdiner of kerstfeestje.

Kerstvakantie
En is het eindelijk kerstvakantie, dan gaat de drukte in veel gezinnen nog even door. We gaan eten bij opa en oma, misschien ook nog een keer bij vrienden, we maken een uitstapje naar een pretpark of museum, gaan wandelen in het bos en doen nog even ergens een borrel. Hartstikke gezellig, maar voor de kinderen soms iets te veel van het goede. Zeker als alle bezoeken en uitstapjes ook nog gepaard gaan met late(re) bedtijden, of als kinderen door de spanning simpelweg slecht slapen.

Van veel ouders horen we in deze tijd dat kinderen huilerig, druk of lichtgeraakt zijn. Dat is natuurlijk niet zo gek, hun wereld wordt een paar keer op zijn kop gezet. Voor kinderen met veel behoefte aan structuur is december een kleine ramp. Maar ook voor andere kinderen (zeker de kleintjes) is het helemaal niet slecht om af en toe bewust gas terug te nemen en de oeroude mantra ‘reinheid, rust en regelmaat’ in praktijk te brengen.

Niets ‘moeten’
Neem om te beginnen een korte periode van ‘rust’ tussen sint en kerst. Sluit de sinterklaasperiode duidelijk af en wacht nog even met het opzetten van de kerstboom. Maak een pictogrammen-kalender met de hoogtepunten van december zodat kinderen overzien wat er te gebeuren staat. Probeer het aantal festiviteiten thuis en bij anderen beperkt te houden. Kinderen vinden het in een vakantie vooral ook heerlijk om lekker thuis te lummelen. Om uitgebreid te kunnen spelen, om gezellig met papa of mama boekjes te lezen en spelletjes te doen. Kortom: om gewoon even helemaal niets te ‘moeten’.

Ook op onze BSO’s houden we daar rekening mee. We maken af en toe een leuk uitstapje, maar wisselen dit heel bewust af met meer simpele activiteiten ‘thuis’ op de vestiging. Zeker voor de jongere kinderen is dit een must. Zo zorgen we er samen voor dat het hele gezin aan het eind van de drukke maand nog écht even tot rust komt, en vol energie kan beginnen aan een nieuw jaar!